Theater

De Theaterklas

Je krijgt op De Theaterhavo/vwo alle vakken die je op andere scholen ook krijgt. Daar moet je hard voor werken om uiteindelijk je havo- of vwo-diploma te halen. Maar de school heet niet voor niets De Theaterhavo/vwo. Als je voor de theaterrichting kiest, krijg je 8 uur in de week les in toneel, dans en zang en sta je minimaal 2 keer per jaar op een groot podium (of zelfs vaker!). Tijdens het ‘kunstlab’ maak je een presentatie die je helemaal zelf verzint, samenstelt en uitvoert. Kom op één van onze open dagen kijken en ontdek hoe leuk het is om samen met leeftijdsgenoten theater te spelen. Je leert er veel van en naar school gaan wordt extra bijzonder!

Kunstlab

In ieder leerjaar op De Theaterhavo/vwo ga je het ‘kunstlab’ in. Leerlingen vinden dit vaak een heel bijzondere periode. In het ‘kunstlab’ krijg je een aantal workshops die te maken hebben met de vakken die je elke week volgt, zoals tekstschrijven, choreografie, compositie, performance en filosofie. Na die workshops ga je zelf iets maken. Je kiest of je dat in je eentje, samen of in een groep wilt doen. Je gaat op onderzoek en de docenten helpen en coachen je daarbij. Ze vertellen niet wat je moet doen, dat bepaal jij helemaal zelf! Jouw eindresultaat presenteer je aan je hele leerjaar.

Toneelles

Toneelspelen begint met het erg leuk vinden om te doen. Je maakt graag een publiek aan het lachen, ontroert graag een publiek, brengt hen in verwarring of laat hen ergens over nadenken. Op De Theaterhavo/vwo krijg je les van professionele theaterdocenten en regisseurs. Zij leren je hoe het vak in elkaar zit, een vak dat vreselijk leuk is om te leren.

In de lessen toneel leer je je eigen fantasie gebruiken, samenspelen, geloofwaardig zijn, een personage ontwikkelen, improviseren, een tekst analyseren, fysiek spelen en allerlei verschillende theatervormen en technieken beheersen. Er wordt heel hard en serieus gewerkt, maar ook wordt er vreselijk veel gelachen.

Dansles

De danslessen binnen de richting Theater worden gegeven door bekwame en bevlogen dansdocenten en choreografen in fijne ruime lokalen met mooie balletvloeren en spiegelwanden. Leren dansen is je letterlijk in het zweet werken, want dans gaat natuurlijk over het trainen van technieken en het aanleren van combinaties en choreografieën. We oefenen veel, herhalen dansen nog eens, net zolang tot je het beheerst. Denk je dat je niet zo makkelijk beweegt en vind je het lastig om bewegingen te onthouden? Dan is dans alsnog een heel mooi vak om te leren. In dans kun je namelijk een verhaal vertellen of een gevoel uitdrukken, het is een expressievak. Ieder jaar groei jij verder in jouw unieke bewegingsidioom (een dansterm, betekenis: hoe jij beweegt).

Zangles

Zingen is misschien wel een van de leukste dingen die er is. Iedereen doet het, al is het maar onder de douche. In de zanglessen krijg je les van zangdocenten die je daarmee helpen. Ze leren je zangtechnieken om jouw eigen zangkwaliteit te verbeteren, samen te zingen, naar elkaar te luisteren en prachtige meerstemmige liederen te kunnen zingen. Leerlingen die zingen leuk vinden en het misschien al een beetje kunnen, zullen er steeds beter in worden. Als je zingen voor publiek nog eng vindt, overwin je die angst langzaamaan en ga je zingen voor andere mensen steeds makkelijker vinden. Samen met andere leerlingen treed je op en leer je liederen kennen en zingen die je nog niet kende. Je gaat die liederen ongetwijfeld heel mooi vinden!

Presentaties

Ieder jaar sta je een paar keer op het podium en laat je zien wat je kan en geleerd hebt. Je ouders, vrienden en iedereen die dat leuk vindt, kan komen kijken. Samen met je klasgenoten treed je op in één van de mooiste theaters van Rotterdam: het Hofpleintheater.

Halverwege het leerjaar treed je op tijdens de voorspeelavond. Kleine, mooie, grappige en ontroerende scènes en mooie dansen en liederen die je geleerd hebt in de toneel-, dans- en zanglessen worden gepresenteerd aan een volle zaal.

Aan het eind van het leerjaar maak je samen met je docenten een voorstelling met toneel, dans én zang. Deze voorstelling laat je ook weer zien aan een groot publiek. Met deze voorstelling sluit je het jaar af.

In de overige maanden in het schooljaar zijn er open podia, aan het eind van je schoolcarrière speel je voor je eindexamen in een waanzinnig toneelstuk, dans je en prachtige choreografie en zing je een solo. Veel optredens en presentaties om naar uit te kijken!